Ruokakuvaus

Ruokakuvaus: Näin otat parempia annoskuvia

Ruokakuvaus

Ruoan ja kattausten kuvaaminen on hauskaa ja palkitsevaa puuhaa, etenkin silloin kun ruokia pääsee kuvaamisen jälkeen maistelemaan. Käsittelemme tässä artikkelissa ruoan kuvaamista kotikonstein, ammattimaiset ruokakuvat syntyvät usean hengen tiimien lopputuloksena todella tarkkaan harkiten ja jälkityöstäen.

Ruoka

Ruokakuvauksessa valmistettu ruoka, kuvaan haluttu tunnetila sekä sesonki määrittelevät kuvan tunnelman. Kesäiset uudet perunat ja tilli kaipaavat ympärilleen kesäkeittiön valo- ja värimaailmaa. Talviset kuumat ja juurevat ruoat taas lämmintä tupahenkistä miljöötä sekä lämpimämpää valoa.

Lämpimämpää valoa saat esimerkiksi kynttilöillä ja hehkulampuilla. Sinisempää ja raikkaan kesäistä valoa löytyy helpoiten ikkunoiden vierestä ja ulkokeittiön varjopaikoista.

Kattaus

Kauniisti aseteltu ruoka on erittäin helppo ikuistaa hienoiksi kuviksi. Asettelussa voit hyvin käyttää erilaista rekvisiittaa sekä kuvan taustalla että etualalla.

Mieti tarkkaan lautasen värit ja kuosit. Kesäkeittiöön sopivat mökkityyliset perinteiset lautaset, talvisiin ruokakuviin lämpimänsävyiset saviastiat ja padat.

Valo

Kauniisti muotoilevaa valoa löydät ikkunoiden vierestä sekä erilaisista keittiölampuista. Päävalon olisi hyvä tulla hieman sivulta ja mahdollisen täytevalon vaikkapa suoraan annoksen yläpuolelta. Kaikkein yksinkertaisinta on kuvata ikkunan vieressä.

Esimerkkikuvassa on kuvattu kotona tehtyä raakasuklaata ikkunan vieressä siten että ikkuna on kohteen taustalla hieman viistosti suhteessa kameraan.

Ruokakuvas

Kuvan tunnelmaa voit säätää myös jälkeenpäin muokkaamalla kuvan värilämpötilaa kylmemmäksi tai lämpimämmäksi kuvankäsittelyohjelmalla. Värilämpötilan muuttaminen onnistuu helposti myös kännykkäkuvissa esim. Instagramin "Värilämpötila"-säätimen avulla. Tässä esimerkkikuvaparissa on täysin sama kuva, mutta vasemmanpuoleisessa on kuvan värilämpötilaa "kylmennetty" ja oikeanpuoleisessa "lämmitetty" kuvankäsittelyssä.

Heijastelu

Heijastelu

Kotikonstein saat ruokakuvien varjoihin lisää potkua heijastimella, heijastimeksi käy mikä tahansa valkoinen levy tai paperiarkki.

Näistä mallikuvissa näet miten heijastin tuo kuvan varjoihin lisää valoa ja väreihin potkua. Ensimmäinen kuva on otettu ilman heijastinta ja toinen kuva valkoisen kapalevyn kanssa heijastellen.

Ruokakuvas

Heijastimella voit myös varjostaa ulkona kuvatessa, sillä suora auringonpaiste on erittäin vaikea kuvausolosuhde. Esimerkkikuvassa suora auringonvalo blokattiin valkoisella kapalevyllä.

Kontrasti

Kontrasti

Kuviin saa kolmiulotteisuutta sekä kontrastia monella eri tapaa. Helpointa on käyttää erilaisia värejä tuomaan kontrastia, toinen hyvä tapa on tuoda kuvan etualalle ja taka-alalle jotakin. Suoraan ylhäältä päin kuvatessa annoksesta tulee helposti erittäin kaksiulotteinen, kannattaakin kuvata hieman eri kulmista parhaan kuvakulman löytämiseksi.

Esimerkkikuvissa sama kuva on kuvattu hieman eri kulmista sivulta ja eri kohtiin tarkentaen, kuvan viesti ja fiilis muuttuvat todella paljon pienten muutosten avulla.

Ruoan valmistusvaiheet

Ruoan valmistusvaiheet

Kuvan valmistusvaiheet ovat myös mielenkiintoisia kuvattavia, kuvasarjasta voi myöhemmin loihtia vaikka oman keittokirjan. Valmistusvaihekuvissa kannattaa kikkailla syvyysepäterävyydellä (iso aukko) sekä erilaisilla taustoilla. Liikettä on helppo tuoda kuviin käyttämällä hieman pidempää valotusaikaa ja asettamalla kamera jalustalle tai vaikkapa pöydälle.

Ruokakuvas

Esimerkkikuvissa on kuvattu Smoothie-reseptien raaka-aineita ikkunanvalossa valkoisen levyn päällä.

Erinomaisia ruokakuvia ja ideoita löydät esimerkiksi Pinterestistä hakusanalla "Food photography".
 
Kuvat ja teksti: Antti Sihlman, www.anttisihlman.com
 
Artikkelin ensimmäinen kuva: www.feltfotografi.fi

Lue lisää