Näin kuvaat hämäräkuvia puhelimella
Tuleeko pimenevinä iltoina kännykällä räpsityistä kuvistasi sumuisia tai heilahtaneita, vaikka näkymä ja tunnelma olisi mitä täydellisin? Ei ihme – kamera tallentaa muistiinsa vain valoa heijastavat kohteet, joita hämärässä on tietenkin vähemmän kuin päivällä. Voit kuitenkin onnistua kuvissa, vaikka pimeä hiipisi. Poimi tästä vinkit parempiin hämäräkuviin.
1. Etsi tuki kameralle
Kun kuvaat puhelimella hämärässä, tärkeintä on pitää se mahdollisimman paikoillaan, esimerkiksi tasaisella jalustalla tai muuten tuettuna. Pieninkin kamerakäden heilahdus saa kohteen näyttämään valokuvassa suttuiselta.
Laita puhelimesi vaikkapa pöydänkulmalle, terassin kaiteelle tai muulle kohteen lähellä olevalle tasaiselle pinnalle. Kaverinkin olkapää käy hätätapauksessa hyvästä jalustasta. Kun asetat kameran vakaalle tasolle, saat samalla myös horisontin suoraksi.
2. Valitse, mihin tarkennat
Kun kuvaat puhelimella, muista näpätä näytöllä tarkennuspiste kuvattavaan kohteeseen. Monesti tarkennus vaikuttaa myös kuvan kokonaisvalotukseen. Jos näppäät tarkennuspisteen kuvan valoisimmasta kohdasta, voi kuva muuttua muilta osin tummaksi. Jos sen sijaan näppäät tarkennuspisteen muualta – tummemmalta tai vain hieman valottuneelta kohdalta – kuvan valotustasapaino yleensä paranee. Testaile erilaisia valotuksia. Näin saat luotua monenlaisia tunnelmia kuviisi.
3. Hyödynnä vähäisinkin valo
Hämäräkuvaajan keidas on kaupungissa. Siellä voit helposti hyödyntää vähäisimmätkin valonlähteet, kuten katuvalot, liikkeiden ulkokylteistä kajastavat värivalot, liikennevalot tai vaikkapa ohi ajavat autot. Maalla ehdoton ja tunnelmallisin hämäräkuvien valaisija on tietenkin kuunvalo.
Hämärässä voit huoletta suunnata kameran suoraan valonlähdettä kohti. Kuvattavan kannattaa mennä valokeilaan tai valon eteen. Jos valoa on todella vähän, kuvattava voi jäädä siluettimaiseksi.
Paras aika hämäräkuviin onkin hetki ennen auringonlaskua tai -nousua. Aivan pilkkopimeässä et todennäköisesti saa otettua hyvää tai tarkkaa kuvaa puhelimella ilman, että käyttäisit salamaa.
4. Vangitse tunnelma
Öisissä ja illan hämärtämissä kuvissa on aina hieman mystinen tunnelma. Parhaiten saat sen esille, kun otat kuvauskohteiksi valonlähteet. Nappaa kuva esimerkiksi pitkästä katuvalorivistöstä tai yksittäisestä katulampusta. Tumman taivaan ja kirkkaiden valojen kontrasti tekee kuvasta mielenkiintoisen. Kuvaa ei kannata kuitenkaan vain räpsäistä, vaan sommittele kohde kuvaan niin, että valorivistö johdattaa katsetta eteenpäin.
5. Selfie pimeässä
6. Jälkikäsittely tai sovellukset avuksi
Kuvan värien voimakkuutta ja valotustasapainoa voit helposti säätää jälkikäsittelyssä. Vältä kuitenkin nostamasta liikaa valotusta. Liian pimeiden kuvien lisävalottaminen toimii käytännössä samalla tavalla kuin liian kirkkaiden kuvien pimentäminen – liika jälkikäsittely tekee kuviin luonnottoman ilmeen ja saattaa tehdä kuvan rakeiseksi.
Puhelimille on myös ladattavissa erilaisia sovelluksia, joissa voit järjestelmäkameroiden tapaan säätää linssin suljinaikaa. Mitä pidempi suljinaika, sitä enemmän valoa kameran kennoon pääsee. Tällöin kuva ei jää liian tummaksi.