
Innokas tiktokkaaja on tehnyt lähes 60 kuvakirjaa – katso parhaat vinkit!
Eero Könönen on tallentanut elämänsä hetkiä valokuviin aina ja digikuvien myötä hän innostui tekemään kuvakirjoja. Nyt niitä on kertynyt jo 56 kappaletta – täynnä muistoja arjen pienistä iloista, perhejuhlista ja matkoista. Eeron vinkeillä valokuvakirjan tekeminen on helppoa ja hauskaa!
Muistoja, joihin on helppo palata
Eero tekee vuodessa pari ifolorin kuvakirjaa, joissa seurataan kronologisesti arjen tapahtumia, urheilua ja perheen yhteisiä hetkiä. Kirjoissa on myös uutisia maailmantapahtumista, ja koska Eero itsekin kirjoittaa paikallislehtiin, kuvat lehtijutuista päätyvät kuvakirjojen sivuille hyvään talteen.
Lisäksi hän kokoaa tärkeistä tapahtumista omat valokuvakirjat. Rakkaimpia ovat matkakirjat, joita hän selailee usein myös vieraisille tulevien ystävien ja sukulaisten kanssa. Yksi tärkeä projekti oli äidin elämästä kertova valokuvakirja, josta Eero tilasi oman kappaleen myös siskolle muistoksi äidistä.
"Kuvakirjoja on vieläkin helpompi ja mukavampi katsella kuin vanhoja valokuva-albumeita. Mustavalkoisista vanhoista kuvista otan kännykällä kuvan ja näin saan niitäkin mukaan kirjoihin. Kirjoitan aina myös kuvatekstit kertomaan kuvien ihmisistä ja tapahtumista", Eero sanoo.

Omat kuvat kirjaksi – näin onnistut!
Kuvakirjat eivät synny sattumalta, vaan Eerolla on selkeä tapa työskennellä. Hän ottaa kuvia jatkuvasti ja säilyttää ne aiheen mukaisissa kansioissa. – Minulla on jo 150 000 kuvaa, ja siirrän niitä säännöllisesti puhelimesta tietokoneelle. Kun kuvat ovat järjestyksessä, on helppo ryhtyä kokoamaan kirjaa ifolor Designer -ohjelmalla, hän vinkkaa.
Kuvakirjan teko-ohjeet Eeron mukaan:
- Pidä kuvat järjestyksessä – helpottaa valintaa ja suunnittelua.
- Panosta kansikuvaan – se antaa ensivaikutelman koko kirjasta.
- Vaihtele kuvakokoja – joskus yksi kuva ansaitsee koko sivun.
- Lisää kuvatekstit – vähintään otsikko jokaiselle sivulle.
- Suunnittele sivupohjat itse – näin kirjasta tulee vieläkin persoonallisempi.

Laajimmassa kirjassa 180 sivua
Kuvakirjojen malleista Eeron suosikki on Premium. "Siinä on aito paksu valokuvapaperi, joka toistaa valokuvat tarkasti ja värit hienosti."
Eeron ennätyspaksu 180 sivun kuvakirja on puolestaan Deluxe, joka onkin ifolorin kirjamalleista kaikkien suosituin. Isoon kuvakirjaan mahtui peräti 850 valokuvaa täynnä tärkeitä muistoja.
"Aluksi käytin ifolorin valmiita sivupohjia, mutta nykyään suunnittelen ja rakennan ne itse. Joskus lisään myös pieniä clip art -kuvia, esimerkiksi marjoja kesäkirjoihin", Eero kertoo.
TikTok tuo julkisuutta
Eero on myös aktiivinen TikTokissa, jossa hänellä on jo 11 500 seuraajaa ja 320 000 tykkäystä. Videoita Eero julkaisee arjestaan parin päivän välein. Innostus lähti liikkeelle tyttären Karla Könösen kautta, joka on yksi Suomen suosituimmista tiktokkaajista.
Eläkkeellä oleva äidinkielen lehtorina ja paikallisen urheiluseuran yleisurheilujaoston puheenjohtajana jo 35 vuotta toiminut Eero on tunnettu henkilö kotikaupungissaan Joensuussa. Oma ja tyttären suosio TikTokissa on tuonut mukanaan uusiakin julkisuuden ilmiöitä. "Minulta on pyydetty jopa yhteisselfieitä liikkuessani eri puolilla Suomea", hän naurahtaa.
Kuvakirjat, TikTok, 15 000 pop- ja rockäänitteen kokoelma, urheiluseura ja sään ilmiöiden aktiivinen seuranta pitävät Eeron kiireisenä ja hän nauttii täysillä kaikista harrastuksistaan. "Tekemällä oppii ja kehittyy. Kuvakirjojen ja TikTok-videoiden tekeminen onnistuu keneltä tahansa", hän summaa.